Nyheter Rurik.se
  Om vår organisation     Ryssar i Sverige  
  Gallerier     E-tidning     TV   Kalender: Sverige 
Vår organisation
Medlemskap
Våra tävlingars resultat
Nyheter
TV-sändningar på ryska från Stockholm i Internet
Elektronisk tidning (bara på ryska)
Fotogalleri
Länkar
Top1 [Recepie book]
Efron
Alvik
Tema modersmål
Sveamarket
VolgogradWelcome

Nyheter

 2017-02-27
Den ryska världen firade Maslenitsa
Maslenaja veckan är slut i den slaviska världen. I år varade den 20-26 februari. Man firade Maslenitsa i olika delar av världen och sa hejdå till vintern - dansade och lekte, bakade pannkakor som symboliserar solen i den slaviska traditionen.
 2017-02-27
Den slaviska Maslenitsa-festivalen hölls i Stockholm
Den slaviska Maslenitsa-festivalen hölls i Stockholm i lördags den 25 februari. Det var jubileumsåret - man firade Maslenitsa i Stockholm 10:e året i rad!
Många människor, både ryssar och svenskar kom till Medborgarplatsen för att säga hejdå till vintern och välkomna våren - det är just det den slaviska helgen har att göra med. På festivalen åt alla pannkakor, dansade, sjöng och eldade upp en figur av hö som gestaltar vinter. Det var väldigt roligt!
Foto: Dmitrij Petrov
 2017-02-26
Maslenitsa i Stockholm 2017
I år firade man den ryska traditionella helgen Maslenitsa för tionde gången i Stockholm - det är jubileumsåret! Den främsta arrangören är Ryska riksförbundet som arrangerade festivalen med hjälp av Rysslands ambassad i Sverige, ABF föreningen och Vera Sagers fond. I år ägde festivalen rum på Medborgarplatsen. Tidigare firade man vårens ankomst i Kungsträdgården. På vestivalen kunde man smaka på ryska pannkakor med olika fyllningar, dansa traditionella danser, sjunga och leka, samt köpa mat och andra varor från Ryssland.
Foto: Elena Kolpakova
 2017-02-26
Sverige kämpar mot rasism
Sverige kämpar mot rasism
foto: goverment.se
22/02/2017
Sverige publicerade nationella planen av kampen mot rasism och hat på grund av nationalitet. Planens huvudsyfte är att planera och sätta igång ett strategiskt och effektivt arbete mot rasism och brott.
Man kan hitta planen via länken:
 2017-02-20
Wallström till Ryssland – möte med Lavrov
Den 21 februari åker utrikesminister Margot Wallström (S) till Ryssland.
Hon besöker Moskva för överläggningar med utrikesminister Sergej Lavrov.
– Det är heller ingen hemlighet att Ukraina är en mycket angelägen fråga för Sverige. Det är viktigt att det diskuteras, säger en UD-källa.
 2017-02-20
Utställningen "Sonja Kovalevsky: Polibino. Mikhajlovskoje. Stockholm" invigdes i Stockholm
Den 10 februari invigdes utställningen "Sonja Kovalevsky: Polibino. Mikhajlovskoje. Stockholm" i Stockholm. Utställningen arrangerades av Ryska kulturministeriet, Pusjkinnaturreservatet, Pskov museum och Rysslands ambassad i Sverige.
 2017-02-17
Information om falska nyheter ska publiceras på Ryska utrikesministeriets hemsida
Maria Zaharova, Ryska utrikesministeriets officiella representant och chef för Informationsdepartementet, berättade för nyhetsbyrån Rambler News Service att informationen om falska nyheter skulle publiceras på ministeriets hemsida. Detta gör man redan i många europeiska länder. Projektet startas den 22 februari.
 2017-02-17
Sweden calls for CLOSER relationship with Russia in bid to calm Putin
SWEDEN’S foreign minister has called for a friendly relationship with Russia in an attempt to stop Vladimir Putin threatening the Baltics with menacing action.
 2017-02-15
Sockerprat på lunchföreläsningen på Universitetsbiblioteket i Karlstad
Alla hjärtans dag-firande sötnosar fick på tisdagen chansen att lära sig mer om den kulturella bakgrunden till vårt sötsug.

– Vet ni hur mycket socker vi äter egentligen? Jo cirka ett kilo i veckan, säger Kristian Petrov.
 2017-02-14
Handelsblatt kallade Maslenitsa "ett ryskt svar på karnevalen i Rio"
Moskva, den 14 februari, Rysslands nyhetsbyrå RIA Nyheter. Den stora tyska tidningen Handelsblatt jämförde de kommande evenemangen på Maslenitsa med den välkända karnevalen i Rio.
 2017-02-14
Distansolympiad i Sankt Petersburgs historia och kultur
Utbildningskommitten arrangerar Distansolympiad i historia och kultur av Rysslands andra största stad Sankt Petersburg.
 2017-02-12
Man har publicerat ista över advokater som är redo att hjälpa ryska medborgare i Sverige
Rysslands ambassad i Sverige och Rysslands generalkonsulat i Göteborg har gjort en lista över advokater och juridiska byråer som meddelat om sin vilja att ge ryska medborgare juridiskt stöd i Sverige...
 2017-02-08
Rysslands uniorlandslag U18 anlände till Sundsvall
Ryska uniorlaget anlände till Sundsvall där 5-nationersturneringen äger rum. Laget har 22 hockeyspelare.
Nationallaget U18 spelar 4 matcher. Den 9 februari spelar det mot Sverige. Den 10 februari hålls matchen Ryssland-Finland. Den 11 februari spelar U18 mot USA. Slutmatchen mot Tjeckien blir den 12 februari.
Källa: http://fhr.ru/main/team-news/card/?id_4=13126
 2017-02-06
Sverige på Minsks internationella bokmässa
XXIV internationella bokmässan i Minsk öppnas den 8 februari.
I den svenska montern får besökare möjlighet att lära sig mer om Sverige, svensk historia och det svenska samhället, titta i och köpa böcker av svenska författare översatta till vitryska. Det blir även frågesport och information om svenska utbildningsprogram.
För yngre bokälskare spelas barnteaterföreställningen Mamma Mu och Kråkan, många vitryska barns favoritfigurer.
Bokmässan pågår till den 12 februari.
Källa: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Minsk/Aktuellt/Nyheter/Sverige-pa-Minsks-internationella-bokmassa-sys/?utm_content=buffer11446&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
 2017-02-07
Sonja Kovalevsky, bibliografi.
Sonja Kovalevsky (1850-1891). Bibliografi. Författare Irina Persson. Foto från utställningen på Rysslands ambassad i Sverige "Sofia Kovalevski. Polibino. Mikhajlovskoe. Stockhol", datum den 10 februari 2017...
 2017-02-06
Lilla Nobelpriset i Falun
I mitten av januari hölls prisutdelningen av Lilla Novelpriset i Falun. Läraren i ryska från Falu kommun Irina Sjestopalova berättar: "Det var den sista delen av projektet som jag började med mina elever förra läsåret. Vi läste, diskuterade och översatte till svenska novellen "Kusaka" av Leonid Andreev. Den handlar om en hemlös usel hund och väcker en hel del moraliska och filosofiska frågor om kärlek och hat, vänskap och förrädderi, svek och trohet. Varje elev fick hitta på en egen final av novellen. De barn som inte kunde skriva ritade...
 2017-02-06
Ny skrift ”Telegram från Petrograd revolutionsåret sjutton” är tillgänglig
”Telegram från Petrograd revolutionsåret sjutton”, är titeln på en skrift i A4 format 48 sid, som går att beställa från föreningen. Stefan Lindgren har sammanställt telegram ur Dagens Nyheter året 1917. Med porto kostar den 75 kronor, sätt in pengar på föreningens bankkonto 5106-5357 tillsammans med ert namn och bostadsadress så skickas den ut till er.D.s
 2017-02-05
Guvernören för Uljanovsk regionen på arbetsvisit i Sverige
Guvernören för Uljanovsk har kommit till Sverige.
 2017-02-03
Rolf Lassgård läser "Snöstormen" av Vladimir Sorokin
I Snöstormen av Vladimir Sorokin tecknas en science-fictionartad framtid parallellt med Tjechovs 1800-tal. Nu ärden inspelat och finns tillgänglig på Sveriges Radio. Rolf Lassgård läser.
Läs om handlingen och lyssna på novellen här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1111&artikel=6591416
 2017-02-03
Delegationen från Uljanovsk regionen kommer på VM i bandy som äger rum i Sverige
Delegationen från Uljanovsk regionen kommer till Sverige för att åskåda VM i bandy. Halvfinalen spelas i Sandviken den 4 februari.
Delegationen under ledning av Sergej Morozov väntas komma på spelen och ha en rad möten med ledningen för Internationella bandyförbundet. De ska bland annat diskutera frågor om internationella tävlingar i bandy i Uljanovsk, samarbetet med Rysslands nationallags supporterklubb och arrangering av öppningsceremonier.
Källa: http://misanec.ru/2017/01/31/ulyanovskaya-delegatsiya-posetit-chm-po-bendi-v-shvetsii-dlya-obmena-opytom/?utm_content=buffer02dc9&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
 2017-02-03
Guvernören för Uljanovsk regionen kommer till Sverige
Den 4 och 5 febriari kommer delegationen från Uljanovsk regionen till Sverige under ledning av guvernören Sergej Morozov. Delegationen ska besöka Sveriges största centrum för ITC Kista Science City som rymmer kring 1500 företag, bland annat Ericsson, Nokia, Microsoft, IBM. Sergej Morozov planerar att möta ledningen och diskutera möjligheter av expertstöd för regionala projekt, så som "Technocampus 2.0" och "Smart Region". Dessutom vill han utvidga samarbete med svenska forskare och intreprenörer.
Inom ramen för det 37 VM i bandy som just nu pågår i Sverige, planerar man att presentera Uljanovsk regionen som träningsbas för fotbollslagen inför VM i fotboll 2018.
Källa: http://media73.ru/2017/sergey-morozov-v-shvetsii-obsudit-sotrudnichestvo-v-sfere-vysokikh-tekhnologiy?utm_content=bufferaed2e&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
 2017-02-03
Odessa filmstudio har lagt ut alla sina filmer på nätet
Den välkända Odessa filmstudio har lagt ut alla sina filmer på nätet. De är tillgängliga på YouTube (https://www.youtube.com/playlist?list=PL3RYZO9qYh_yVg5FpFp4Y8lfChA96Go1s). De finns sammanlagt 428 filmer där, bland annat "Tio små negerpojkar", "The Meeting Place Cannot Be Changed" och många andra.
Odessa filmstudio är en av de äldsta filmstudio i Ryska kejsardömet, Sovjeten och Ukraina. Där har man gjort filmer sedan 1907.
 2017-02-10
Michail Gorbatjov: "Det verkar att världen förbereder sig för kriget"
Världen är full med problem idag. Politiker verkar oerhört förvirrade. The world today is overwhelmed with problems. Policymakers seem to be confused and at a loss. Militariseringen av politiken och den nya kapprustningen är dock det mest aktuella problemet. Att stoppa och förändra denna härjande kamp ska vara vårt huvuduppdrag idag...
 2017-02-01
Sveriges myndigheter förnekade meddelandena om att de inte anser Nord Stream som hot
STOCKHOLM, den 30 januari - nyhetsbyrån RIA Novosti, Ludmila Bozjko. I måndags meddelade Sveriges Radio att de svenska myndigheterna inte längre antar att beslutet att hyra ut en del av hamnen i Karlhamn till Nord Stream 2 för att bygga gasledning "Nord Stream-2" hotar Sveriges säkerhet. Försvarsdepartementet har dock redan förnekat dessa uppgifter. Foto © РИА Новости. Сергей Гунеев.
Se också: https://ria.ru/economy/20170130/1486800782.html
 2016-11-23
Lyssnarlunch lever sitt tionde år i Karlstads universitet.
Varje torsdag kl.12 samlas ett gäng av studenter och personal med sina matlådor för att äta lunch och lyssna på någon som läser högt ur sin favoritbok. Bland lyssnare finns representanter av olika folk, det kan vara, förutom vanliga Karlstadsbor, utbytesstudenter eller forskare från andra länder. Detta berikar läslistan med författare från hela välden. Utlänningar kommer hit för att förbättra sitt svenskan och svenskar kommer för att njuta av språket och böcker. Vanligt hör man på svenska texter, men det förekommer även engelska och andra språk. Dikter läses på originalspråk och i svensk översättning, så som Majakovskij eller Goethe. En kort berättelse går att läsa på 45 minuter och en roman hinner man läsa några bitar av. Inte bara skönlitteratur får man höra här, men även populärvetenskapliga böcker eller tidningsartikel...
 2016-11-16
REPORT FROM RUSSIA
Initiatives to build bridges and create international ventures in order to lay the foundations for peace should be encouraged.
Last week visited the city of Volgograd, formerly known as Stalingrad, where the largest battle of the Second World War was fought, a battle in which more than 2 million lost their lives. I had been invited by Rossotrudnichestvo to take part in a conference about remembrance and lessons from the Second World War which struck most of the world. 65 participants from 26 countries were gathered so I got a good chance to train all my five languages while getting to know new friends and partners...
 2016-10-20
RURIKS TIDNING
RURIKS TIDNING
 2016-09-29
Barbro Kjelkerud om ryska landsmän konferensen den 24 september 2016
Vi i Svensk-Ryska vänskapsföreningen blev inbjuden av Ryska riksförbundet till en ”Konferens för ryska landsmän i Sverige”, för att där presentera vår förening...
  
Prenumerera på nyheter
Dela på sociala nätverk
 Sök på webbplatsen

Annons:
Annons:
Rys amb
Axelsson &Karlsson
Общество Привет
Statistik över besök för idag
Яндекс.Метрика
Система Orphus